Blog

Barn, unge og utdanning, Folkehelse, Helse og omsorg, Nyheter, Politikk, Røros og FNs bærekraftsmål

Foredrag om sannhets- og forsoningskommisjonens rapport med Håkon Hermanstrand. Arrangementet streames også!

Kom på foredrag tirsdag 24. oktober kl. 19 på Storstuggu!

Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport ble levert til Stortinget 1. juni 2023. Kommisjonens formål var å granske fornorskningspolitikken og uretten overfor samer, kvener og norskfinner.

Tirsdag 24. oktober kl. 19 skal Håkon Hermanstrand holde foredrag om hovedfunnene i rapporten og forslag til tiltak. Hermanstrand skal også fortelle om barnebosetningssakene på Røros mellom 1860 og 1883, der samiske barn ble tatt vekk fra familiene sine og plassert hos norske fosterforeldre, hvor målet var å fornorske dem. Han skal også snakke mer om rapporten med utgangspunkt i Rørosområdet.

Hermanstrand er én av 12 kommisjonsmedlemmer som har jobbet med denne rapporten. Han er også postdoktor ved Nord Universitet og prosjektleder ved Saemien Sïjte.

Rossen tjïelte/Røros kommune, Rørosmuseet og Aajege arrangerer dette foredraget i forbindelse Gïelevåhkoe/Samisk språkuke, som er i uke 43. Samisk språkuke skal vise frem og løfte opp de samiske språkene, sånn at flere får vite hva det samiske språk og kulturen innebærer.

Arrangementet skal også streames. Her er linken til streamingen. 

Buerie båeteme! Velkommen!

Rossen tjïelte/Røros kommune er hovedarrangør, og Rørosmuseet og Aajege er medarrangører.

 

Les mer om Gïelevåhkoe/Samisk språkuke her.

Les mer om Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport her.

X