Blog

framtidas trygghet og omsorg, Helse og omsorg, Helseplattformen, Nyheter

Sykepleierstudenter laget undervisningsfilm om Helseplattformen

fem kvinnelige sykepleierstudenter

Mens Inger Lise Nyrud, Marianne Økdal og Rebekka Løkken tar sykepleierutdanning på Tynset, hadde de praksisplass i hjemmetjenesten her på Røros høsten 2023. På Røros hadde vi brukt Helseplattformen i nesten ett år og verktøyet var fortsatt nytt for medarbeiderne i tjenestene. Da de tre Tynset-studentene skulle velge tema for oppgavene de skulle gjøre mens de var i praksis, valgte de «Helseplattformen». 

Å lære seg et helt nytt arbeidsverktøy er krevede for de fleste. Det visste de tre studentene, og ønsket å bidra nettopp med opplæring. Oppgaven deres ble derfor å lage et undervisningsopplegg som medarbeiderne i hjemmetjenesten og HDO (boliger med heldøgns omsorg) kan bruke for trening og egenopplæring. 

Resultatet er 11 instruksjonsfilmer som dekker de områdene som vi bruker mest i arbeidet i hjemmetjenesten. Til hver film laget de også en enkel instruksjon i papirformat som følger filmen. Filmene kan den enkelte medarbeider bruke etter behov, og når det passer for dem. 

Vi bruker opplæringsfilmene aktivt

– Vi bruker nå filmene til internundervisning på arbeidsplassen vår og vi ser at flere blir trygg når de bruker helseplattformen i hverdagen, sier Susanne Rugelsjøen Wæraas, leder i hjemmebasert omsorg. – Inger Lise, Marianne og Rebekka har gitt oss et viktig og svært godt verktøy som øker kompetansen til alle våre medarbeidere. Høy kompetanse i det arbeidsverktøyet vi bruker gjør hverdagen vår enklere og mer effektiv. 

Det vi legger inn i helseplattformen må være riktig

Vår jobb er å gi gode omsorgstjenester både til innbyggere som bor hjemme og får hjemmetjenester fra oss, og de som bor på en av våre institusjoner. I helseplattformen skal vi raskt se hva vi skal hjelpe den enkelte med og hva han eller hun trenger til enhver tid. Når alle vi som jobber her er trygg på og bruker helseplattformen på riktig måte, får våre innbyggere den gode hjelpa de trenger. 

Sykepleierstudenter gir kompetanse tilbake – og noen blir 

Det er ikke bare vi som bidrar når studentene har praksis. Eksempelet over viser at vi får mye tilbake etter en praksisperiode – både mens studentene er her, men også etterpå. 

Marte Saltnes og Helene Helmersen Aas som studerer til sykepleier på NTNU i Trondheim, hadde praksisplass hos oss i samme periode som Tynset-studentene. De valgte «Sepsis» som tema. Sepsis er en alvorlig infeksjon der pasienten blir alvorlig syk. Tidlig behandling er svært viktig, men infeksjonen er svært vanskelig å oppdage. Marte og Helene valgte derfor å gi internundervisning i hvordan vi kan oppdage sepsis. Tilbakemeldingen fra medarbeiderne var at opplæringen var veldig lærerik og nyttig!

Av de som tar sykepleierutdanning på Tynset, er det flere som jobber i praksisplass hos oss på Røros mens de studerer. Ofte fortsetter de å jobbe her etter de er ferdig utdannet. 

X