På 1960-tallet ble det plantet gran i noen av de frodigste og mest verdifulle delene av Mølmannsdalen. Grana konkurrerer nå ut den stedegne vegetasjonen med rike løvskogsbelter og grovvokste furuskoger. Skogen skal derfor restaureres, og i vinter skal grana fjernes og transporteres ut til Skjevdalen.

Granplantefelt som viser at det dannes en biologisk ørken der få andre arter kan leve. Foto: Sindre Valan
Her kan du se kart som viser hvor granplantefeltene ligger.
Etter krigen ble det igangsatt omfattende skogsdrifter i området mellom Røros og Femunden. Hogstmodne furuskoger ble hovedsakelig erstattet av ny furuskog. Noen av de frodigste områdene ble drenert og beplantet med gran for å oppnå høyere produksjon.
Se her for å lese hele teksten
I 2017 ble Mølmannsdalen naturreservat opprettet. Begrunnelsen for vernet var store naturverdier blant annet knyttet til skog, med stor variasjon fra rike løvskogsbelter til grovvokste furuskoger. Men de mest verdifulle områdene er plantet med tett granskog som skygger ut stedegen vegetasjon. Grana sprer seg fra plantefeltene og truer verneverdiene i reservatet.
For å ivareta verneformålet skal forvaltningsmyndigheten (Røros kommune) nå fjerne plantet gran for å reetablere den stedegne og naturlige vegetasjonen. Tiltaket er finansiert med midler fra Miljødirektoratet.

Slike rike bjørkeskoger kan komme opp etter at grana er borte. Foto: Sindre Valan
Maskinell hogst kan være problematisk i sårbare områder.
Høsten 2022 ble derfor en del gran som sto på slike områder hogd manuelt. Av både økonomiske og praktiske årsaker er det imidlertid urealistisk å avvirke all grana manuelt. I løpet av februar vil det derfor igangsettes maskindrift. For å unngå kjøreskader må ei slik drift gjennomføres om vinteren.
Transport av tømmeret
Arbeidet starter uke 8 og vil vare ut april, eller frem til snøforhold gjør at arbeidet må avsluttes. Tømmeret vil kjøres ut mot Skjevdalen og leveres til videreforedling hos godkjent mottak.
Skiløypa
Arbeidet medfører at preparerte skiløyper i Mølmannsdalen avsluttes ved Kroktrøbua, som er avklart med løypeforeninga. For de som vil gå hele strekket til Skjevdalen er det mulig å passere, men det gjøres oppmerksom på at veien brøytes et stykke så fremkommeligheten kan være redusert.
Etter at granfeltet er fjernet vil Mølmannsdalen med tiden fremstå som enda finere, frodigere og mer opprinnelig enn i dag – for plantene og for dyra, og for menneskene som søker naturopplevelser.