I tillegg til å tilby tjenester fra vugge til grav, skal kommunen ha en tydelig rolle som samfunnsaktør. Det betyr at vi jobber aktivt med ikke bare å utvikle tjenestene, men også samfunnet kommunen er en del av. Vi arbeider etter mål og strategier i kommuneplanens samfunnsdel. Den har to gjennomgående tema; folkehelse og verdensarv, og to satsningsområder; verdiskaping og bokvalitet.
I Røros jobber vi derfor mye med utviklingsoppgaver innenfor disse områdene og spesielt innen teknologi, miljø, helse, kultur og verdensarv. Vi samarbeider med sterke fagmiljøer, både offentlige og private, i forskjellige prosjekter. Måten vi løste de kommunale oppgavene på for fem år siden er ikke nødvendigvis riktig måte å gjøre ting på i dag. Det er derfor viktig alltid å være i endring og utvikling.
På denne siden får du en oversikt over de mest sentrale prosjektene og samarbeidene som pågår til en hver tid.
Her finner du en oversikt over kommunale og regionale prosjekter vi arbeider med nå – inkludert utvikling og forvaltning som pågår over tid.
Helseplattformen er et pasientjournalsystem for kommunehelsetjenesten, sykehus og fastleger i Midt-Norge. Nå innfører vi denne løsningen i Røros kommune.
Målet er en mer sammenhengende helsetjeneste for pasienter og ansatte i hele regionen. Bakgrunnen for prosjektet i Midt-Norge er regjeringens nasjonale målsetning om «Én innbygger- én journal». For helse- og omsorgssektoren i Røros kommune betyr det at vi faser ut fire journalsystemer som erstattes av Helseplattformen.
Nå pågår fire store omstillings- og utviklingsarbeider i Røros kommune:
Folkehelsen handler om livene vi lever. I klasserom og klatrestativer. På arbeidsplasser og idrettsplasser. Rundt middagsbordet og i blandakoret. Folkehelsen skapes i hele samfunnet.
Folkehelsearbeid er å skape gode oppvekstsvilkår for barn og unge, forebygge sykdom og skader, og utvikle et samfunn som legger til rette for sunne levevaner, beskytter mot helsetrusler og fremmer fellesskap, trygghet, inkludering og deltakelse.
Vi skal bygge to nye barnehager på Røros. Barnehagene skal være tilrettelagt for:
Vi deltar i utviklingsprogrammet ABSOLUTT, som skal gi kommuner og fylkeskommuner økt forståelse og kunnskap om deres ansvar for barnehage, skole og oppvekst. Det skal også gi innsikt i hva som virker inn på barn og unges læring, utvikling, trivsel og tilhørighet.
Røros kommune ble samisk forvaltningskommune i 2018, og har et særlig ansvar for å utvikle samisk språk, kultur og levesett.
For å bli en så god forvaltningskommune som mulig må ulike tiltak innføres gradvis. Det vil ta noen år før alle kommunens virksomheter er i henhold til kravene for en forvaltningskommune på alle områder.
Utviklingsplan for Røros kommune som del av samisk forvaltningsområde for språk og kultur er vårt styringsverktøy. Planen skal ligge til grunn for alt arbeid vi gjør for å bevare og utvikle samisk språk- og kultur i kommunen.
Som innbyggere lever vi både med, i og av verdensarven. Forvaltning og utvikling av verdensarvverdiene er et kontinuerlig arbeid. Sentralt i dette er;
Uthusprosjektet er i dag et av de viktigste redskapene vi har for ivaretagelse av verdensarvverdiene innenfor verdensarvstedet Røros bergstad og Circumferensen. Den sammenhengende og godt bevarte trehusbebyggelsen i Røros bergstad er en viktig grunn for at Røros ble innskrevet på UNESCOs liste over Verdens Natur- og Kulturarv i 1980.
Uthusprosjektet har to hovedmålsettinger:
Røros skal være et godt sted å bo, og et sted det er lett å ta miljøvennlige valg. I 2020 ble vi sertifisert med totalt 23 miljøfyrtårn i hele kommuneorganisasjonen.
Klimaendringer, tap av biologisk mangfold og andre miljøproblemer er de største utfordringene verden står overfor i dag. Det er derfor viktig med god kunnskap om hva som påvirker det og hva vi kan gjøre for å sikre et godt miljø i vår region.
Et viktig verktøy for å vårt klima- og miljøarbeidet er klima- og miljøplanen. Den beskriver hvilke tiltak og handlinger kommunen skal arbeide med, for å nå målene for en mer klima- og miljøvennlig kommune.
Stedsutvikling handler om å forme gode og trygge bosteder, gi forutsigbare rammer for næringsutvikling, og å skape attraktive og levende tettsteder. Stedsutvikling er summen av alt vi driver med av små og store prosjekter som har innvirkning på hvordan du som innbygger oppfatter omgivelsene dine. Veier som er trygge å ferdes på, boligområder man kan trives og føle seg trygg i, gode oppvekstområder, steder man kan drive med interessene sine, sosiale treffpunkt der venner kan møtes. Alt dette trenger tilrettelegging, og det er dette som er stedsutvikling.
Du kan følge med på pågående prosjekter her:
Jernbanen i Røros ble lagt om i 1944 og delte da bergstaden i to. Senere ble det etablert industri på den ene siden og Bergstaden med vernestatusen på den andre siden.
Bane NOR på sin side registrerer flere farlige kryssinger ved planovergangen ved lokstallen, noe som er en stor risikofaktor som bør løses.
Røros kommune og Bane NOR SF gjennomfører en mulighetsstudie for etablering av nye adkomster inn i området nedenfor jernbanen. Gode løsninger for kryssing vil gi rørossamfunnet mulighet til å utvikle og bruke områdene til boliger og sentrumsformål og allerede etablert industri får bedre vilkår.
Sluttrapporten skal være ferdig den 30. september 2024.
Mange industribedrifter er etablert i eller nær vernesonen for verdensarven. Det legger sterke begrensninger på bedriftenes utviklingsmuligheter.
Det finnes ikke ledig areal i sentrum samtidig som Røros har et stort behov for områder til etablering av sentrumsnære leiligheter og for å knytte sentrumsområdene ovenfor og nedenfor jernbanelinjen sammen.
Sammen med representanter for industrien er Røros kommune i gang med å se på muligheten for å flytte enkelte industribedrifter fra disse områdene til «Fremtidens industripark» i Havsjøveien.
Sluttrapporten leveres den 10. september 2024.
Hos Studiesenter Trøndelag Sør skal innbyggere i regionen vår finne fleksible studier du kan gjennomfører der du bor, og i kombinasjon med jobb. Studiene er tilpasset det reelle behovet for kompetanse i regionen.
Gjennom tett samarbeidet med offentlig og privat næringsliv skal studiesenteret utvikle det utdanningstilbudet regionen trenger i samarbeid med en fagskole, høyskole eller universitet.
Kommunene Holtålen, Røros, Oppdal, Rennebu, Midtre Gauldal og Melhus danner regionen Trøndelag Sør.
Du finner aktuelle studietilbud og kan lese om Studiesenter Trøndelag her:
Green Flyway er et samarbeidsprosjekt mellom Norge og Sverige der hovedmålet er å etablere en internasjonal testarena for el-fly, droner og autonome luftfartøy i luftrommet mellom Røros og Østersund. Green Flyway 1.0 er avsluttet og videreføres med Green Flyway 2.0
Røros Lufthavn har en sentral rolle i prosjektet med Røros kommune er prosjekteier på norsk side. Østersund kommune er prosjekteier på svensk side.
Arbeidspakke 2 Helse og velferd
I januar 2024 startet vi Arbeidspakke 2 Helse og velferd, der hjemmetjenesten i Røros kommune tester ut frakt av middag til brukere som bor hjemme. Lykkes vi med dette skal vi også teste frakt av medisiner, blodprøver, hjelpemidler og mer. Målet er en god, trygg og effektiv helsetjeneste med behovsstyrt ressursbruk som møter fremtidens behov ved å ta i bruk teknologi.
Røros kommune er eier av Arbeidspakke 2 helse og velferd, og Trondheim kommune og Røros næringshage er partnere.
Årsrapport 2023 – Kommunen som samfunnsaktør
Her finner du en oversikt over regionalt samarbeid som Rossen tjïelte / Røros kommune deltar i.
Interkommunalt politisk råd Trøndelag Sør er et interkommunalt samarbeid mellom kommunene Holtålen, Røros, Midtre Gauldal, Rennebu, Melhus og Oppdal. Rådet ble etablert i 2017 med mål om å stimulere til økt bosetting og næringsutvikling i regionen.
Verdensarvrådet skal arbeide for at verdensarvverdiene blir ivaretatt i tråd med verdensarvkonvensjonen og intensjonserklæringen for Røros bergstad og Circumferensen.
Medlemmer i verdensarvrådet er;
Ordførerne i Røros, Holtålen, Os, Tolga og Engerdal kommuner
politisk oppnevnte representanter for Sør-Trøndelag og Hedmark fylkeskommuner og politisk oppnevnt representant for Sametinget.
Samisk Råd er et rådgivende organ for Trøndelag fylkeskommune i saker som berører samiske forhold i fylket.
Medlemmer er representanter for samiske organisasjoner, politisk ledelse i forvaltningskommunene, statsforvalteren i Trøndelag og observatører fra universitetene NTNU og NORD, språksentrene og tilgrensende fylkeskommuner og kommuner med ansvar for samisk.
Visit Røros og Østerdalen et felles destinasjonsselskap for kommuner fra Rena i sør til Haltdalen i nord – med hovedkontor på Røros. Visit Røros og Østerdalen omfatter hele UNESCOs verdensarv Røros og Circumferensen.
Røros kommune er representert i nasjonalparkstyret for Femundsmarka og Gutulia, nasjonalparkstyret for Forollhogna og verneområdestyret for Skardsfjella og Hyllingsdalen.
Nasjonalparkstyrene:
Nasjonalparkene:
Fjellnettverket er et politisk nettverk. Nettverket skal være en pådriver for en politikk som sikrer at ressurser og verdier i fjellområdene gir grunnlag for utvikling og trivsel i fjellområdene i Norge.
Varaordfører Christian Elgaaen er nestleder i Fjellnettverket.
Jernbaneforum Midt-Norge skal ivareta deltakernes interesser knyttet til gods- og passasjertransport på Nordlandsbanen (Trondheim – Nordland grense), Meråkerbanen, Rørosbanen (Røros – Trondheim) og Dovrebanen (Oppdal-Trondheim).
Forumet skal ta opp relevante jernbanesaker, og bidra til en høyest mulig nasjonal prioritering av utbygging, drift og vedlikehold på banene Midt-Norge. Varaordfører Christian Elgaaen sitter i utvalget, på vegne av Røros kommune.
Flyplassalliansen er en politisk interesseorganisasjon for kommuner med flyplass. Målet er å bidra til å sikre et godt rutetilbud over hele landet, med den nødvendige forutsigbarhet og langsiktighet. Alliansen skal være et naturlig kontaktpunkt i planleggingen av ruter, og en viktig høringsinstans mellom distriktsnorge, regjeringen, flyselskapene og Avinor.
Flyplassalliansen kom i stand i 2018, etter et initiativ fra Røros kommune. Alliansen består av vertskommunene for flyplasser i Norge.
På disse sidene finner du mer informasjon som er relevant for utvikling av Røros og regionen vår:
Da kan du ta kontakt med oss på:
Tlf: 72 41 94 00
E-post: postmottak@roros.kommune.no