Folkehelse

Foto av Marion Michele på Unsplash

Folkehelse på Røros

Folkehelsen handler om livene vi lever. I klasserom og klatrestativer. På arbeidsplasser og idrettsplasser. Rundt middagsbordet og i blandakoret. Folkehelsen skapes i hele samfunnet.

Folkehelsearbeid er å skape gode oppvekstsvilkår for barn og unge, forebygge sykdom og skader, og utvikle et samfunn som legger til rette for sunne levevaner, beskytter mot helsetrusler og fremmer fellesskap, trygghet, inkludering og deltakelse.

Folkehelsetips

Hodebra - trøndersk dugnad for folks trivsel

«Hodebra» er en trøndersk kampanje for at folk flest skal ha det bra. Dette er en bred folkehelsesatsing for å fremme god psykisk helse i Trøndelag. Bli med og del dine hodebra-tips!
Hva handler Hodebra om?
Hodebra handler om å oppfordre folk flest til å gjøre tre ting: Å gjøre noe aktivt, å gjøre noe meningsfylt, og å gjøre noe sammen, gjerne ofte i sin hverdag. Under korona-perioden er dette mer utfordrende enn før, derfor har aktørene bak «Hodebra» framskyndet lanseringen av kampanjen til onsdag 8. april.
Bli med!
Vi oppfordrer alle til å bli medlem av Facebook-gruppa "Hodebra for mæ og dæ" og dele sine hodebra-tips med oss!

Besøk hodebra.no for mer informasjon om kampanjen



Hodebra er initiert av Folkehelsealliansen i Trøndelag i samarbeid med Nord- og Sør-Trøndelag Røde Kors og Trøndelag fylkeskommune, og inngår i ABC-prosjektet for 2019-2021.

Røros ligger på 6. plass i HUNT-undersøkelsen!

I dag tidlig klokka 9.00 har 24,3% av rørosingene svart på HUNT. Det betyr at vi ligger på 6. plass blant de 27 kommunene som deltar. Tallene gjelder alle som har mottatt HUNT via SMS. Foreløpig er ikke svar via posten med i svarandelen. Dette vil komme etterhvert.

Nabokommunene våre leder an med 35,2% i Tydal og 32,1% i Holtålen.
Damene leder på Røros
På Røros har 30,1 % av damene svart mens mannfolka ligger litt bak med 18,4%, så her er det mye å gå på. Deltagelsen er størst blant de over 45 år og oppover, og lavest blant de under 30. Husk at du kan vinne en sykkel, et treningskort eller kinobilletter når du deltar. Les mer om konkurransen her.
Bli med du også!
Vi heier videre på rørosingene og oppfordrer alle til å svare - både de unge og de gamle - og de midt på!
Mer informasjon
Husk at du kan få hjelp til å delta. Se åpningstidene på hjelpetjenesten her.

Du kan lese mer om HUNT her.

Hvis du ikke har mottat HUNT på SMS eller i posten kan du ringe HUNTs hjelpetelefon: 412 80 018.

Matpakketips

Et sunt kosthold er grunnleggende for barnets helse og velvære. Et godt måltid midt på dagen hjelper barna å holde konsentrasjon og humør oppe gjennom skoledagen. Les mer ved å følge linken: https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/mat-for-barn/matpakketips

Folkehelsenyheter

Nyheter

Satsingsområder i Folkehelseplanen for Røros 2017-2027

Folkehelseplanen “Pulsen i folket” ble vedtatt politisk høsten 2017. Satsingsområdene er valgt ut i fra hva som er de største utfordringene sett i sammenheng med hva som vil gi størst effekt. I tillegg er det en sammenheng med satsingsområdene i kommuneplanens samfunnsdel.

  • Barn og unge
  • Stedsutvikling
  • Bedre inkludering
  • Strukturering og forankring
  • Friluftsliv
  • Aktiv, frisk og trygg alderdom

Folkehelsemeldingen - mestring og muligheter

Folkehelsepolitikken baserer seg i dag på «Folkehelsemeldingen – mestring og muligheter» fa 2015. Hovedpunkter fra denne er:

  • Utvikle en folkehelsepolitikk som skaper muligheter for hver enkelt av oss til å ta ansvar for egen helse.
  • Psykisk helse skal integreres som en likeverdig del av folkehelsearbeidet, arbeidet med livsstilsendring skal få en ny og mer positiv vinkling og det skal utvikles en moderne eldrepolitikk med vekt på aktivitet og deltakelse.
  • Regjeringen vil styrke samarbeidet på tvers av sektorer for å skape et samfunn som fremmer helse og trivsel.
  • Det skal settes i gang et utviklingsarbeid i samarbeid med kommunesektoren med sikte på å etablere et program for folkehelsearbeid i kommunene med vekt på psykisk helse og rusforebyggende arbeid.

I 2019 kommer ei ny folkehelsemelding fra Regjeringa. Noen lekkasjer:

  • Prinsippet om å forebygge der man kan, og reparere der man må, ligger til grunn.
  • Samskaping trekkes frem som løsning på hvordan kommunen kan møte økende folkehelse- og velferdsutfordringer. Det handler om å involvere og samspille med innbyggerne om tjenester og om å møte og tilrettelegge for initiativ fra sivilsamfunnet.
  • Det forventes mer samarbeid mellom frivillige organisasjoner og kommunene på folkehelseområdet.

Kontaktinformasjon

Har du et folkehelsetips? Eller trenger du et folkehelsetips?

Tlf: 98 41 21 32
E-post: cathrine.andersson@roros.kommune.no

X