Folkehelse

bildekollasje: jenter grille pølser ved fjellvann, gutt tar en flipp i slalombakken, mann på sykkel ved en innsjø, hundesledetur i vinterfjellet

Folkehelse i Røros kommune

Folkehelsen handler om livene vi lever. I klasserom og klatrestativer. På arbeidsplasser og idrettsplasser. Rundt middagsbordet og i blandakoret. Folkehelsen skapes i hele samfunnet.

Folkehelsearbeid er å skape gode oppvekstsvilkår for barn og unge, forebygge sykdom og skader, og utvikle et samfunn som legger til rette for sunne levevaner, beskytter mot helsetrusler og fremmer fellesskap, trygghet, inkludering og deltakelse.

På denne siden finner du oversikt over aktiviteter for voksne og barn i kommunen, gode folkehelsetips og du kan lese Røros kommunes folkehelsestrategi.

Nyheter om folkehelse

Skap deg en god helse - gjør ting du liker og som gjør deg glad!

Å være fysisk aktiv, og gjøre ting sammen med andre er det beste du kan gjøre for helsa di. DU blir glad og det blir kroppen din også.

Her finner du aktiviteter som passer for deg!
Klikk deg inn på aktiviteter for barn og unge eller for voksne, og velg blant et bredt og variert aktivitetstilbud i vår kommune.

Sjekk også våre folkehelsetips
Her finner du råd om kosthold, psykisk helse, lokale turtips og veldig mye mer.

Sammen skaper vi god folkehelse!

Et sunt kosthold er grunnleggende for barnets helse og velvære. Et godt måltid midt på dagen hjelper barna å holde konsentrasjon og humør oppe gjennom skoledagen.

Satsingsområder i Folkehelseplanen for Røros 2017-2027

Folkehelseplanen “Pulsen i folket” ble vedtatt politisk høsten 2017. Satsingsområdene er valgt ut fra hva som er de største utfordringene sett i sammenheng med hva som vil gi størst effekt. I tillegg er det en sammenheng med satsingsområdene i kommuneplanens samfunnsdel.

  • Barn og unge
  • Stedsutvikling
  • Bedre inkludering
  • Strukturering og forankring
  • Friluftsliv
  • Aktiv, frisk og trygg alderdom

Folkehelsemeldingen - mestring og muligheter

Folkehelsepolitikken baserer seg i dag på «Folkehelsemeldingen – mestring og muligheter» fa 2015.

Hovedpunkter fra denne er:

  • Utvikle en folkehelsepolitikk som skaper muligheter for hver enkelt av oss til å ta ansvar for egen helse.
  • Psykisk helse skal integreres som en likeverdig del av folkehelsearbeidet, arbeidet med livsstilsendring skal få en ny og mer positiv vinkling og det skal utvikles en moderne eldrepolitikk med vekt på aktivitet og deltakelse.
  • Regjeringen vil styrke samarbeidet på tvers av sektorer for å skape et samfunn som fremmer helse og trivsel.
  • Det skal settes i gang et utviklingsarbeid i samarbeid med kommunesektoren med sikte på å etablere et program for folkehelsearbeid i kommunene med vekt på psykisk helse og rusforebyggende arbeid.

I 2023 kom regjeringen med en ny folkehelsemelding for å utjevne sosiale helseforskjeller

Regjeringen vil prioritere folkehelsearbeidet og innsatsen mot sosiale helseforskjeller.

Folkehelsa i Norge er generelt god og levealderen er høy, men det er fortsatt store sosiale helseforskjeller. De som har lang utdanning og god økonomi, lever lenger og har færre helseproblemer enn de som har kortere utdanning og dårligere økonomi.

Vil du vite mer?

Da kan du ta kontakt med

Cathrine Andersson
koordinator for folkehelse og inkludering
Telefon: 98 41 21 32
E-post: cathrine.andersson@roros.kommune.no

X