Kommunedelplan naturmangfold

naturbilder med skog, fjell, rype og blomster fra rørosregionen
Foto: Heidi Tharaldsen, Rune Johnsen, Robin Sakrisvoll Sundt

Naturmangfold i et lokalt perspektiv

Vi har startet arbeidet med kommunedelplan naturmangfold. Planen forventes vedtatt våren 2026.

Planprogrammet er vedtatt lagt ut på høring og offentlig ettersyn til januar 2025. Gi ditt innspill til arbeidet enten på epost til kommunen eller pr post.

Vi håper du som innbygger finner den informasjonen du trenger her om Røros arbeid med naturmangfold.

Illustrasjon som viser hvordan medvirknig kan tas inn i en beslutningsprosess

Hva er naturmangfold?

Hvorfor naturmangfoldplan?

Naturmangfoldet har verdi både som livsgrunnlag, opplevelsesverdi og utgangspunkt for verdiskapning. Kommunene har en nøkkelrolle i å sikre at naturen blir forvaltet på en god måte og gjennom dette bidra til å stanse tapet av naturmangfold.

Arealendringer er den viktigste påvirkningsfaktoren for naturmangfoldet i Norge i dag. De beslutningene som tas gjennom kommunenes arealplanlegging etter plan- og bygningsloven, har i sum stor betydning for hvordan naturmangfoldet blir ivaretatt. En kommunedelplan for naturmangfold er et kunnskapsgrunnlag og verktøy i kommunens arbeid med å ivareta naturmangfold. Det gjelder både innenfor arealplanleggingen etter plan- og bygningsloven og annen planlegging og forvaltning.

Gjennom arbeidet med planen oppnår kommunen at kunnskapen om naturmangfoldet blir mer systematisert og at flere får kjennskap til hvilke verdier som finnes. Planen er en god anledning til å løfte fram naturområder som har verdi lokalt.

En kommunedelplan medfører ingen økte forpliktelser når det gjelder å ta hensyn til overordnede nasjonale eller regionale miljøinteresser. Norske kommuner er allerede forpliktet til å ta slike hensyn.

Vi trenger din hjelp!

Det finnes mye kartlagt og kartfestet naturmangfold. Gode kilder er Naturbase og Artskart, samt rapporter fra undersøkelser og konsekvensutredninger. I forbindelse med planen ønsker vi å få en oversikt og sammenstilling av disse verdiene for å si noe om hva vi vet – og hva vi sannsynligvis ikke vet.

Naturkartleggingen  i Norge skal i hovedsak gi en oversikt over verdier med nasjonal og regional verdi, slik som verneområder, rødlista arter og naturtyper mm. For kommunene er det også viktig å ha oversikt over natur med lokal verdi, og her er innbyggerne våre den viktigste ressursen til kunnskap! Det finnes ingen definisjon av hva som er lokal verdi, men eksempel kan være skogfuglleik, turområde for skole/barnehage, bekker, trekklei, kantsoner, natur i/nær tettsted, natur med viktige turmål/opplevelseskvaliteter/symbolikk mm. Lokale naturverdier er det som er viktig for folk, det som er ditt hjerteområde.

Når planen kommer på høring er vi særlig interessert i følgende innspill:

  • Kjenner du til verdifull natur som du tror kommunen ikke vet om?
  • Hvilke naturområder er dine hjerteområder? Og hvorfor?
  • Kjenner du til trusler mot naturverdiene som du tror kommunen har dårlig kunnskap om?

Vi ønsker oss også innspill på tiltak for å bedre naturen i kommunen. Både små og store prosjekter, basert på dugnad eller eksterne midler. Har du tips til tiltak som er rimelige å gjennomføre? Eller vet du om områder som egner seg for naturrestaurering?

  • Har du forslag til noe som bør gjøres for å ta bedre vare på naturen i kommunen og hvordan dette kan gjennomføres?

Aktuelt

Målet med naturmangfoldplanen

Planen skal fungere som et verktøy for bedre å kunne ivareta naturmangfoldet i kommunale planer og enkeltsaker.

Planen vil være en sammenstilling av eksisterende natur- og arts kartlegginger og fortelle oss hva vi vet, og ikke vet, om naturen i Røros. Planen vil gi et kunnskapsløft om naturen og artsmangfoldet for administrasjon, politikere, innbyggere og andre brukere i Røros kommune. Det vil også lages et handlingsprogram som fastsetter hvilke tiltak vi skal gjøre for å øke og ivareta naturmangfoldet.

Innholdet i planen

Planen skal som et minimum inneholde følgende:

  • Beskrivelse av naturtyper, inkludert tilstand og funksjon
  • Beskrivelse av aktuelle trusler mot naturmangfoldet
  • Beskrivelse av truede arter på rødlista arter (En art regnes som truet dersom den er plassert i én av de tre kategoriene kritisk truet, sterkt truet eller sårbar.)
  • Oversikt over verneområder og status
  • Oversikt over vannforekomster og status for disse.
  • Klimaendringenes påvirkning på naturmangfoldet
  • Vurdere naturregnskap for natur
  • Utvikling av strategier for bevaring av naturmangfold i kommunen og føringer for arealbruk (eks bruk av hensynssoner, vurdering av samlet økosystembelastning).

Handlingsplan for naturmangfoldet i kommunen som et minimum skal vurdere følgende:

  • Tiltak for å styrke kunnskapen om naturmangfoldet i kommunen
  • Tiltak knytta til å bedre naturmangfoldet i kommunen
  • Forslag til, og prioritering av, framtidige kartlegginger og utredninger
  • Tiltak for å dempe konflikt mellom samfunnsinteresser og naturinteresser

Hva planen ikke skal inneholde (planavgrensning)

Planen skal gjelde for hele kommunen, da målet er å gi en så helhetlig oversikt som mulig over naturmangfoldet.

Hovedfokus for planen vil være naturmangfold og forurensning. Planarbeidet vil ikke omfavne klima, friluftsliv/rekreasjon, kulturmiljø/kulturminner/verdensarv, jordbruk, reindrift, rovdyr, reiseliv/turisme og jakt/fiske. Disse temaene omfattes av andre kommunedelplaner, temaplaner og nasjonale- og kommunale strategier. Temaene vil kun bli nevnt dersom det er hensiktsmessig for å utrede tilstand eller tiltak for naturmangfold.

Grunnet budsjett og tidsramme vil det ikke være aktuelt å kartlegge områder i denne planprosessen.

Vil du vite mer om?

Da kan du ta kontakt med:

Ingunn Holøymoen, arealplanlegger
Telefon: 95 72 97 53
E-post: ingunn.holoymoen@roros.kommune.no

Ragnhild Trønnes, naturforvalter
Telefon: 91 19 88 70
E-post: ragnhild.tronnes@os.kommune.no

Aktuelle planer

X