Primærhelsemeldingen (Stortingsmelding 26, 2014–2015) «Fremtidens primærhelsetjeneste – nærhet og helhet» gir føringer for framtidas primærhelsetjeneste. Primærhelsemeldingen peker på at vi i større grad må tenke forebygging, tidlig innsats og effektive helsetjenester for å håndtere framtidens befolkningssammensetning. Den påpeker videre at utviklingen – med flere oppgaver og et mer sammensatt sykdomsbilde, stiller økte krav både til kapasitet og kompetanse i de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Viktige stikkord er helhetlige pasientforløp, bedre tilgjengelige helsetjenester, og økt satsing på forebygging og folkehelse.
Samhandlingsreformen (Stortingsmelding 47, 2008): Målet med Samhandlingsreformen er bedre folkehelse og bedre helse- og omsorgstjenester på en bærekraftig måte. Strategiene er å forebygge mer, behandle tidligere og samhandle bedre. Pasienter og brukere skal få tidlig og god hjelp nærmest mulig der de bor. Man skal få rett behandling til rett tid på rett sted, gjennom en helhetlig og koordinert helse- og omsorgstjeneste som er tilpasset den enkelte bruker. Det er særlig viktig med god samhandling når ansvaret for pasienten flyttes mellom sykehus og kommuner, og mellom avdelinger og enheter innen sykehus og kommuner. Gode samarbeidsavtaler og samlokalisering kan bidra til det (regjeringen.no).
Folkehelsemeldingen (Stortingsmelding 19 2018–2019) «Gode liv i et trygt samfunn» presenterer hvordan nasjonale helsemyndigheter ønsker å bedre folkehelse og god livskvalitet i befolkningen. Folkehelsearbeidet er tverrsektorielt, og noe av formålet med denne meldinga er å samle og gjøre greie for arbeidet i ulike sektorer. Regjeringa vil videreføre og videreutvikle et effektivt, systematisk og langsiktig folkehelsearbeid. En viktig del av dette er å skape et trygt samfunn og fremme helsevennlege valg. Særlig på noen områder ønsker regjeringa å forsterke innsatsen, slik som tidlig innsats for barn og unge, forebygging av ensomhet og mindre sosial ulikskap i helse (regjeringen.no).