Vedtekter kommunale barnehager

Vedtekter kommunale barnehager

Alle barnehager skal ha vedtekter. Det er barnehageeier som har ansvaret for å fastsette vedtektene. Vedtektene skal gi opplysninger som er av betydning for foreldrenes forhold til barnehagen.

Vedtektene gir foreldrene holdepunkter for å vurdere helheten i barnehagens virksomhet og gir dem viktige opplysninger om barnehagens drift. Barnehagens vedtekter vil kunne være av betydning for hvilken barnehage foreldrene velger å søke barnet inn i.

SIST OPPDATERT: 03.05. 2024 - 09:01
[easy-social-share]

Vedtekter

Vedtatt av kommunestyret 27.10.2022, og gjøres gjeldende fra 01.01.2023. Vedtektene er revidert administrativt 23.08.2023, med virkning fra samme dato.

Eierforhold og administrativ tilknytning

Røros kommune eier og driver de kommunale barnehagene. Den kommunale forvaltningen av barnehagene er lagt til kommunedirektøren.

Formål

Barnehagene drives i samsvar med barnehagelovens formål, kommunale vedtak og planer for den enkelte barnehage.

Barnehageloven § 1 Formål

Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. Barnehagen skal bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon, slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfrihet, nestekjærlighet, tilgivelse, likeverd og solidaritet, verdier som kommer til menneskerettighetene.

Barna skal få utfolde skaperglede, undring og utforskertrang. De skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Barna skal utvikle grunnleggende kunnskaper og ferdigheter. De skal ha rett til medvirkning tilpasset alder og forutsetninger.

Barnehagen skal møte barna med tillit og respekt, og anerkjenne barndommens egenverdi.

Den skal bidra til trivsel og glede i lek og læring, og være et utfordrende og trygt sted for fellesskap og vennskap. Barnehagen skal fremme demokrati og likestilling og motarbeide alle former for diskriminering.

Rørosbarnehagene skal synliggjøre samisk kultur og språk og bidra til at barna kan

utvikle respekt og fellesskapsfølelse for det samiske mangfoldet.

Røros kommune har samisk barnehageavdeling i Brekken barnehage og i Ysterhagaen barnehage. De samiske barnehageavdelingene skal arbeide for å styrke og utvikle barnas samiske språk og identitet ved hjelp av sterke språkmodeller og ved videreføring av samiske verdier, samisk kultur og tradisjonskunnskap. Sørsamisk er avdelingenes driftsspråk.

 

Barnehagene følger barnehagelovens bestemmelser, rammeplan for barnehagen  og andre forskrifter og retningslinjer som er fastsatt av Kunnskapsdepartementet.

Rett til plass i barnehage

Barn som fyller ett år innen utgangen av august det året det søkes barnehageplass, har rett til barnehageplass fra august.

Barn som fyller ett år i september, oktober og november det året det søkes barnehageplass, har rett til barnehageplass innen utgangen av den måneden barnet fyller ett år.

Barn som fyller ett år i perioden desember – juli det året det søkes barnehageplass, har rett til barnehageplass førstkommende august etter at de har fylt ett år.

Barnet har rett til plass i barnehage i den kommunen der det er bosatt på oppstartstidspunktet.

Retten til plass forutsetter at det er søkt om plass innen fristen for hovedopptaket, som er fastsatt av kommunen.

Barnehageopptak

Barnehageplass i kommunale og private barnehager søkes i Foreldreportalen på Røros kommunes hjemmeside.

Dersom du ikke har elektronisk id, hjelper vi deg med å legge inn søknad.

Tilbud om barnehageplass sendes til din digitale postkasse, eller i brev om du ikke har digital postkasse.

 

Hovedopptak

Søknadsfrist: 1. mars.

Hovedopptaket gjelder barn som har lovfestet rett til barnehageplass (jf punkt 3).

Rettigheten gjelder barn som står uten barnehageplass, og som har søkt innen søknadsfristen.

 

Barnehageåret starter 15. august og avsluttes 14. august året etter.

Overflyttingsopptak

Søknadsfrist: 1. februar.

Overflyttingsopptak gjelder for barn som har en barnehageplass på Røros, og som søker plass i en annen barnehage. Plassene tildeles fra august.

 

Supplerende opptak

Søknadsfrist: ingen

Det blir foretatt opptak gjennom hele året dersom det blir ledig plass. Dette opptaket gjelder for barn med og uten barnehageplass som søker utenom fristen for hovedopptak.

 

Kriterier i prioritert rekkefølge til opptak i kommunale barnehager

  1. Barn med nedsatt funksjonsevne og barn det er fattet vedtak for etter lov om barnevernstjenester. Krav til dokumentasjon.
  2. Barn fra familier som har store belastninger på grunn av sykdom hos foreldre eller søsken. Med sykdom forstås i denne sammenheng alvorlig og varig sykdom. Krav til dokumentasjon.
  3. Barn som har foreldre som deltar i introduksjonsprogram for nyankomne flyktninger.
  4. Barn av eneforsørgere.
  5. Barn som er skolestartere påfølgende skoleår.
  6. Barn med søsken i samme barnehage.

 

Opptakskriteriene gjelder hovedopptak, overflyttingsopptak og supplerende opptak.

I barnehageopptaket tas det hensyn til barnegruppas sammensetning som helhet (alder, kjønn, antall barn med spesielle behov, osv.).

 

Opptakskrets

Opptakskrets er Røros kommune, det vil si at barnet skal være bosatt i kommunen ved oppstart i barnehage.

Det samiske barnehagetilbudet er definert som egen opptakskrets. Det betyr at søkere som er i målgruppen skal ha prioritet til plass i dette tilbudet.

Opptaksperiode

Barn som får plass i kommunal barnehage, er sikret plass fram til skolestart.

 

Oppsigelse

Oppsigelsesfrist er en måned beregnet fra 1. i hver måned. Det må betales i hele oppsigelsestiden sjøl om plassen ikke benyttes. Oppsigelse av plass skal skje elektronisk via foreldreportalen på kommunens hjemmeside.

 

Ved bytte av plass mellom kommunale barnehager, vil nåværende plass automatisk bli sagt opp når foreldrene har takket ja til ny plass.

Oppholdstid

Røros kommunes barnehager tilbyr følgende oppholdstider:

100 % plass, 5 dager pr. uke

50 % plass 2/3 dager pr. uke: må utfylle annen 50% plass, slik at dette til sammen fyller en 100% plass. Det er derfor ikke sikkert vi kan tilby de dagene det er søkt om.

  • Oppholdstid kan søkes endret fra den 1. i måneden. Søknad sendes en måned før endringen skal tre i kraft i Foreldreportalen.
  • Ved ledig kapasitet på avdelingen, kan barn med deltidsplass kjøpe dag/dager.
Betaling

Betalingen skal ikke settes høyere enn maksimalgrensen som fastsettes i Stortingets årlige budsjettvedtak. Prisen gjelder for et heldagstilbud. Barnehagen har et heldagstilbud når det er avtalt en ukentlig oppholdstid for barnet på 41 timer eller mer, jf. forskrift om foreldrebetaling i barnehager § 1. For et deltidstilbud, som er avtalt ukentlig oppholdstid på mindre enn 41 timer, skal foreldrebetalingen settes lavere enn for et heldagstilbud, jf. forskriften § 2. Ved ekstraordinær stenging av barnehagen, kan foreldre få tilbakebetaling for de dagene barnehagen holder stengt, om tilbudet reduseres til under 41 timer.

 

Betaling for kost kommer i tillegg. Det betales for 11 måneder i året. Juli måned er betalingsfri. Betaling av barnehageplass skjer fra og med den datoen barnet starter i barnehagen.

Betaling skal skje innen oppgitte forfallsdato. Etter forfallsdato påløper purregebyr. Foreldrebetalingen gjelder fra og med 01. til og med den siste i måneden.

Betalingsmislighold kan føre til tap av plass.

Redusert foreldrebetaling

Det gis søskenmoderasjon, redusert foreldrebetaling for husholdninger med lav inntekt, og gratis kjernetid i samsvar med de til enhver tid gjeldende nasjonale bestemmelse om foreldrebetaling i barnehager.

Foreldre må selv søke om redusert foreldrebetaling grunnet lav inntekt, og om gratis kjernetid. Søskenmoderasjon innvilges automatisk.

 

Det kan i tillegg søkes om og gis forholdsmessig fradrag i foreldrebetalingen

  • Ved barns sykefravær fire sammenhengende uker eller mer. Sykefraværet må dokumenteres ved legeattest.
  • Ved barns fravær fire sammenhengende uker eller mer som skyldes særlige forhold som det er varslet om på forhånd.
  • I særskilte tilfeller kan det vedtas å frafalle foreldrebetalingen helt eller delvis etter søknad fra foreldre.

Søknad sendes virksomhetsleder for barnehagene.

Bemanning

Vi følger forskrift om pedagogisk bemanning hvor 1 pedagogisk leder kan ha:

  • Inntil 14 barn når barna er over tre år
  • Inntil 7 barn når barna er under tre år

Barnehagen skal minst ha:

  • 1 ansatt per 3 barn når barna er under tre år
  • 1 ansatt per 6 barn når barna er over tre år

 

Barn regnes for å være over 3 år fra og med august det året det fyller 3 år. Norm for bemanning vurderes ikke ut fra hver enkelt avdeling, men skal være oppfylt for barnehagen totalt.

Leke- og oppholdsareal pr. barn

De kommunale barnehagene følger departementets veiledende norm for barns lekeareal inne som er 4 kvm. pr. barn over 3 år, og 5,3 kvm. pr. barn under 3 år.

Foreldreråd og samarbeidsutvalg

For å sikre samarbeidet med barnas hjem, skal hver barnehage ha et foreldreråd og et samarbeidsutvalg.

Foreldrerådet er alle dem som til enhver tid er foreldre i barnehagen. Foreldrerådet skal fremme deres fellesinteresser og bidra til at samarbeidet mellom barnehagen og foreldregruppen skaper et godt barnehagemiljø.

Samarbeidsutvalget (SU) skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ. Samarbeidsutvalget består av foreldre og ansatte i barnehagen, slik at hver gruppe er likt representert. Barnehagens eier kan delta etter eget ønske, men ikke med flere representanter enn hver av de andre gruppene. Barnehageeieren skal sørge for at saker av viktighet forelegges foreldrerådet og samarbeidsutvalget.

Foreldrerådet avgjør selv om det skal dannes et arbeidsutvalg – FAU, som et bindeledd mellom foreldrerådet og barnehagen.

Oppvekstsentrene der barnehager har felles avdelingsleder med skolen, kan ha et

felles samarbeidsutvalg.

Permisjon

Virksomhetsleder kan etter søknad innvilge permisjon fra barnehageplassen i inntil ett barnehageår. Søknaden kan innvilges dersom det foreligger særlige grunner for permisjon.

Åpningstid

Barnehagene holder åpent 9 timer hver dag, med unntak av barnehagen ved Brekken oppvekst- og lokalsenter som har en åpningstid på 10 timer.

 

Åpningstiden er i tidsrommet 06.30 til 16.45, og fastsettes av styrer i samråd barnehagens samarbeidsutvalg (SU), basert på foreldrenes behov.

 

Åpningstid tilpasses foresattes behov (innenfor rammene beskrevet ovenfor) i romjula, påska, og andre tider på året hvor det er få barn i barnehagen.

 

Barnehagene er stengt jul- og nyttårsaften, samt onsdag før skjærtorsdag.

 

Barnehagene holder stengt 2 uker om sommeren, samtidig som SFO. I perioder med få barn (ferie og høytider) kan barnehagene slå seg sammen.

Ferie

Barn i barnehage skal som hovedregel ha fire uker ferie hvert år. Minimum tre uker skal være sammenhengende i løpet av sommeren. Foreldre registrer barnets sommerferie i MyKid før 1. mai.

Barn som begynner på skolen har barnehageplass fram til og med 14. august, og skal ha avviklet tre uker ferie før denne dato. Dersom barn slutter før 1. august, må de avvikle tre uker ferie før 1. august.

Tid til planlegging

Det avsettes 37,5 timer (5 dager) pr. år til planlegging og samarbeid for personalet ved den enkelte barnehage. Disse dagene er barnehagene stengt.

Helsekontroll av barn

Før et barn begynner i barnehage, skal det legges fram erklæring om barnets helse. Denne fylles ut i MyKid før oppstart. Tilgang til MyKid åpnes 2 uker før oppstart. Dersom barnet har møtt til de ordinære undersøkelser på helsestasjon, kan slik erklæring gis av barnets foreldre.

Forsikring

Røros kommune har ulykkesforsikring for barn i barnehager. Forsikringen dekker ulykkesskade som rammer barnet mens det under barnehagens ledelse, deltar i undervisning, på ekskursjoner, reiser, stevner, og lignende, samt i frilek og på direkte vei til og fra barnehagen.

Politiattest

Den som arbeider i barnehagen, må fremlegge tilfredsstillende politiattest før/ved tiltredelse.

Taushetsplikt

Enhver arbeidstaker har taushetsplikt.

Internkontroll

Hver barnehage skal ha sitt internkontrollsystem, samt følge forskrift om miljørettet helsevern i barnehage og skole.

Mindre vedtektsendringer

Mindre vedtektsendringer foretas av administrasjonen. Aktuelle høringsinstanser skal få uttale seg før prinsipielle sider ved vedtektene foreslås vedtatt. Vedtektene oppdateres slik at de til enhver tid er i samsvar med kommunens planer, politiske vedtak og gjeldende lovverk.

Illustrasjonsfoto for Barn, unge og utdanning

Kontaktinformasjon

Inge Aas
Saksbehandler
Tlf: 99 69 73 43
E-post: inge.aas@roros.kommune.no

X