Her finner du informasjon om den interkommunale barneverntjenesten for Holtålen, Røros og Os kommuner.
Barnevernet skal bidra til at barn og unge får trygge oppvekstvilkår. Barnevernets hovedoppgave er å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid. Ønsker du å vite mer om barnevernet, kan du lese det her: for barn/ungdom eller for foreldre/foresatte og gangen i en barnevernssak.
Lurer du på hva barnevernet gjør? Eller hvordan de kan hjelpe? Denne filmen viser hvordan barnevernet kan hjelpe barn og familier. Se filmen her
Hvis du er bekymret for om et barn får god nok omsorg, bør du melde fra til barnevernet.
Du trenger ikke være sikker på at noe er galt før du melder fra. Når du har sagt fra, er det er barnevernets jobb å vurdere hvordan meldingen skal følges opp. De aller fleste som får hjelp av barnevernet, får hjelpen hjemme. Omsorgsovertakelse skjer bare i de mest alvorlige tilfellene.
Helsedirektoratet har laget en nasjonal faglig retningslinje som heter “Tidlig oppdagelse av utsatte barn og unge” Den finner du her
Lenker for å melde bekymring finner du her:
Alle fosterhjem skal ha en tilsynsperson. Det er barneverntjenesten som har ansvar for å oppnevne tilsynspersoner. Tilsynspersoner bør være personer som barnet har eller kan få tillit til, og som har gode forutsetninger for å kunne utføre tilsynsoppgaven i forhold til det enkelte barnet. Tilsynspersonen bør ha en mest mulig uavhengig rolle i forhold til barneverntjenesten og fosterforeldrene, men skal samarbeide med barneverntjenesten til barnets beste.
En tilsynsperson passer på at barnet får tilfredsstillende omsorg i fosterhjemmet. Tilsynspersonen skal være en person som barnet skal kunne ta opp eventuelle problemer med, for eksempel problemer knyttet til plasseringen eller barneverntjenesten. Tilsynspersonen skal skrive rapport som sendes til kommunen etter hvert tilsynsbesøk.
Ønsker du å bli tilsynsperson må du først fylle ut et søknadsskjema og sende den til barneverntjenesten.
Du finner rapportmal for tilsyn i word-format og pdf-format her
Se brosjyre om nettvett
Trygt samfunn – ett ansvar for alle https://plikt.no/
Tilstandsrapporter barnevern: Tilstandsrapport 2021 Tilstandsrapport 2022
Planer: Plan for forebygging av omsorgssvikt og atferdsproblem i Røros kommune
Kommunene har et lavterskeltilbud i form av foreldreveiledning, som er et alternativ til foreldre som har behov for veiledning, uten at det er grunnlag for å melde bekymring til barneverntjenesten.
Foreldreveiledning kan tilbys både individuelt og som et gruppetilbud gjennom kommunen. COS P (Cirkle Of Security Parenting) er et brukervennlig veiledningsprogram for foreldre eller andre omsorgspersoner, som tilbys til foreldre enten individuelt eller i grupper. Kommunen vil etter hvert også kunne tilby ICDP (International Child Development Programme) som er et program som har som mål å bevisstgjøre omsorgspersoner på viktigheten av godt samspill med sitt barn for å sikre barnet en sunn følelsesmessig og mental utvikling. Den individuelle veiledningen kan også tilpasses de enkelte foreldrenes behov.
Det er ønskelig at det opprettes stafettlogg (se BTI) på barnet for å motta foreldreveiledning. Dersom det allerede er opprettet stafettlogg av henvisende instans, er det ønskelig at foreldreveilederen blir medlem i stafettloggen.
Ulike instanser i kommunen kan søke om foreldreveiledning på vegne av foreldrene, deriblant helsestasjonen, barnehagen, skolen, psykisk helse- og rustjeneste m.fl.
Noen barn og unge trenger å oppleve andre omgivelser med flere trygge voksne som bryr seg om dem, og da er et besøkshjem eller en støttekontakt et viktig tiltak de får gjennom barnevernet.
Vi søker hele tiden familier eller enkeltpersoner som vil være besøkshjem eller støttekontakter. Både innbyggere og fritidsinnbyggere kan søke.
Som besøkshjem eller støttekontakt er du med å skape en positiv endring for barn og ungdom, og deres familie. Kontakten med de voksne skal gi barna nye opplevelser og erfaringer, glede og trygghet.
Under kan du lese mer om hva dette er, og hvordan du søker:
Som besøkshjem tar du imot barn eller ungdom hjemme hos deg noen døgn i måneden. Dette kan være fra én helg i måneden til enkelte døgn i ukedagene. Hvor ofte, tilpasser vi etter barnets behov og besøkshjemmets kapasitet.
Din familie har tid, hjerterom, overskudd og sengeplass til et ekstra barn. Dere trenger ikke ha et høyt aktivitetsnivå – helt vanlige familieaktiviteter er det som skal til.
Som støttekontakt er du med å skape en meningsfull fritid, og gi barnet økt tro på seg selv og positive opplevelser å glede seg til. Dere finner på hyggelige aktiviteter inne eller ute, etter barnets interesser og ønsker.
Hvor ofte avtaler vi etter barnets behov og din kapasitet – 3 timer i uken er vanligvis fint.
For å være besøkshjem
For å være støttekontakt må du
Barneverntjenesten følger KS sine veiledende satser for besøkshjem, men kan gi høyere sats etter individuell vurdering. Veiledende satser for fosterhjem og besøkshjem finner du på nettsiden KS.no.
Når du er støttekontakt får du betalt av kommunen, og du får dekket egne utgifter for å delta på aktivitetene.
Du får mer informasjon om dette når du søker. Du kan også ta kontakt med oss før du søker for å få vite mer.
Er dette noe for deg, eller kanskje noen du kjenner?
Da fyller du søknadsskjemaet og sender det til oss:
Når vi får søknaden din, inviterer vi til en samtale, der du får mer informasjon og vi blir bedre kjent med deg. Vi legger vekt på du er personlig egnet. For å bli godkjent må legge frem en gyldig politiattest.
Lurer du på noe mer? Da er du velkommen til å ta kontakt med Anna Rønning eller Turid Rian på telefon 72 41 94 42.
Kontaktinformasjon
Besøksadresse
Bergmannsgata 23, 2. etasje
7374 Røros
Telefonnummer
72 41 94 42
Postadresse
Bergmannsgata 23
7374 Røros
Digital post
Organisasjonsnummer: 992 504 056
E-post
bv@roros.kommune.no
Åpningstid
kl. 08.00-15.30
Utenfor åpningstid
Barnevernvakta i Trondheim ivaretar vaktberedskapen i barnevernet etter klokka 15.30 på virkedager, på kveld, natt og helge- og helligdager.
Barnevernvakta er døgnåpen og kan kontaktes på telefon 902 87 037.
Barnevernvakta betjener også Alarmtelefonen for barn og unge 116 111
E-post: barnevernvakta.postmottak@trondheim.kommune.no
Ansatte :
Virksomhetsleder
Nina Alice Hjelle
Avdelingsleder tiltaksteam (stedfortreder for virksomhetsleder)
Turid Rian
Barnevernskonsulenter
Ronja Lunden
Anna Rønning
Annika Ødegård
Laila Kvithyll Wisth
Bergitte Kjosvatn
Nina Bårdstu
Mary Amundsen
Gunn-Hilde Kristoffersen
Kontorfagansvarlig
Merete Sandnes