Aktuelt, Bygge og bo, Nyheter

Stor innsats fra «Trønderbataljonen» bidro til å slukke skogbrannene i Jämtland

Illustrasjonsfoto skogbrann Sverige

Fra mandag 16. juli var flere brannvesen fra Trøndelag i Jämtland i et samlet krafttak mot skogbrannene som herjet midt i Sverige. Lokale brannkonstabler fra Tufsingdal, Os, Røros og Brekken utgjorde en viktig del av dette mannskapet.

Etter ankomst i Sverige, fikk mannskapene fra Trøndelag raskt kallenavnet «Trønderbataljonen» – et navn vi bærer med stolthet, sier virksomhetsleder/brannsjef i Os, Røros, Holtålen og Tydal kommuner, Frode Skogås.

Brannbilen tilhørende Os kommune

Brannbilen tilhørende Os kommune som viste seg å være spesielt godt egnet til slokking av skogbrannen i Sverige, og ble derfor brukt mye i innsatsen i Sverige.

Stor innsats fra våre lokale brannvesen
Totalt var 22 brannkonstabler fra brann- og redningstjenesten i Os og Røros med i løpet av de 14 dagene slukningsarbeidet pågikk. Storparten av det lokale mannskapet kom fra Tufsingdal og Os, i tillegg til Brekken og Røros. -Det er ingen tvil om at vårt mannskap gjorde en formidabel innsats som ble lagt merke til både av norske og svenske kollegaer, sier Skogås. Han er imponert over viljen til å stille opp på hardt og tidvis farlig arbeid midt i fellesferien, og kan ikke berømme sine mannskaper nok. -Grovt regnet brukte vi over 900 timer bare til slukning og etterslukking, i tillegg til alt forarbeid og forflytning.

Brannslukking og etterslukking
I begynnelsen var all innstas konsentrert om slukning og om å hindre at brannene spredte seg. Etter hvert ble også etterslukking en viktig jobb fordi brannen ved flere anledninger blusset opp igjen. I tillegg til et betydelig mannskap, stilte også Os og Røros brann- og redningstjeneste med viktig brannutstyr og brannbil. -Stor slitasje på utstyret vitner om svært tøffe forhold.

Brannsjef Skogås legger ikke skjul på at bistanden til Sverige har vært utfordrende på flere hold. – Samtidig sitter vi igjen med en god porsjon erfaring som vi i fellesskap skal bygge videre på. Vi er blitt et felles Trøndelag og samarbeid over grensen til Sverige fungerte godt. For øvrig ser vi at samarbeidet mellom de ulike brannvesnene er noe vi må videreutvikle fremover.

Fokus på forebyggende arbeid
Også lokalt har vi hatt en spesielt tørr sommer med totalforbud mot åpen ild i store deler av perioden. Brannene i Sverige viser at forbyggende arbeid er viktig. -Min vurdering er at totalforbudet mot åpen ild har vært helt riktig og nødvendig, sier Skogås.

Våre mannskaper i gang med etterslokking

Våre mannskaper i gang med etterslokking.