Blog

Barn, unge og utdanning, Kultur, idrett og fritid

Samisk i sentrum i Den kulturelle skolesekken

I forbindelse med Tråante 2017 – 100-årsjubileet av samenes første landsmøte i Trondheim, har Røros kommunes kulturelle skolesekk (DKS) et spesielt fokus på produksjoner med ulike samiske kulturuttrykk og/eller samisk tematikk.

Undervannslandet

Denne uken har 1.-4. trinn ved Røros skole fått oppleve Mette Laine Rasmussens fantastiske dukker i forestillingen Undervannslandet. Historien bygger på en samisk legende ved samme navn. Forestillingen er tonesatt av Bent Jacobsen og Jon Henrik Fjällgren, og regien er ved Rulle Smit. Forestillingen turnerte også i Brekken og Glåmos før jul. På bildet ser du Ronja Jacobsen, dukkefører, og Mette L. Rasmussen – dukkemaker og dukkefører.

Sameblod

Tidligere i vår har elever fra 5.-10. trinn sett den kritikerroste og prisbelønnede filmen “Sameblod” på Røros kino. Filmen forteller om hvordan det var å vokse opp som samisk i Sverige på 30-tallet, gjennom historien til Elle Marja. Elle Marja blir sendt på internatskole sammen med andre samiske barn, og rasismen som hun opplever, gjør at hun bryter med sin samiske identitet.

Fjellheim & Bjerck

I samarbeid med Røros Folk festival inviterer DKS elever fra 8. og 9. trinn til konsert med Frode Fjellheim og Snorre Bjerck den 9. juni. Elever fra Røros kulturskole vil i forkant av konserten få delta i en workshop med utøverne – hvor eksperimentering med ulike instrument og stemme til slutt skal ende opp i noe som skal spilles for resten av elevgruppen under konserten. Fjellheim og Bjerck har spilt sammen i Transjoik og andre prosjekter i over 20 år, og har begge flere prisbelønnede albumutgivelser bak seg. Musikken deres er basert både på det samiske utgangspunktet i Transjoik, samt andre folkemusikk-kilder omkring i verden.

Høsten 2017: Duedtie & Stemmer fra sør

Til høsten arrangerer DKS workshop med en lokal utøver innen duedtie (sørsamisk håndverkstradisjon) for elever på mellomtrinnet. Rørosmuseet arbeider med et eget skoleopplegg i forbindelse med utstillingen “Stemmer fra sør – Rørossamisk samfunn og ei ny tid”.

For mer info – ta kontakt med DKS-koordinator Ane Linn Haagaas 

X