Blog

Aktuelt, Barn, unge og utdanning, Kultur, idrett og fritid, Nyheter

DKS: Æ sa at du sa – en orkesterfortelling om to venner og en melodi

Fredag 29. mars kommer noe så sjeldent som ei orkesterfortelling for 1.-10. trinn til Rørosskolene gjennom Den kulturelle skolesekken. Dette er en mektig forestilling som vil gjøre inntrykk på både liten og stor. Hele 800 elever fra Rørosskolene og skolene i Holtålen kommune skal se forestillingen sammen fredag 29. mars.

Æ sa at du sa

Når Mirja konfronterer Sturla med at han har sagt noe dumt, tvinges de to vennene til å diskutere vennskap og identitet. Hvem er du, egentlig? Hva vil det si å være norsk? Hva betyr det å være innafor? Mirjas historie tar oss med til flukten fra hennes krigsrammede hjem. Det viser seg snart at også Sturla har ei historie om utenforskap. En gammel melodi hjelper de to å berge vennskapet.

Musikken har hovedrollen

Forestillingen framføres av Ambulo Ensemble, som er sammensatt av 20 musikere med tilknytning til fylket. Sjøl om orkesterfortellinga også bæres fram av to skuespillere, har musikken hovedrollen. Den tegner stemninger og forteller historier. Tormod Tvete Vik har skrevet et nytt verk som er godt å lytte til, som er trygt plassert i den symfoniske kunstmusikktradisjonen samtidig som det er moderne.

Forestillingen blir en musikkstund som både er konkret knytta til det å vokse opp nå, og som inviterer til undring og diskusjon om samfunnet vi lever i og de mellommenneskelige verdiene våre. Barn og unge hører mye på orkestermusikk via film, media og spill. Men de færreste har opplevd hvordan denne musikken er på ekte og hvordan den blir til. Dette blir en ny – og stor – opplevelse for veldig mange!

Mektige inntrykk og mektig innhold

Forestillingen har noen scener som kan virke dramatisk, og som bygges på realistiske hendelser. Skolene er godt forberedte, og de minste har trygge voksne sammen med seg under forestillinga. Skolene har også snakket om hvordan det kan være å flykte fra et krigsherjet land, som er viktig tematikk i forestillingen. Snakk gjerne om forestillingen hjemme!

Her finner du mer informasjon om forestillingen: Æ sa at du sa, Den kulturelle skolesekken Trøndelag

Vil du vite mer om hva Den kulturelle skolesekken er? Se her: DKS

X