Bilde med to portrettfoto, ett av kommuneoverlege Anne Lajla Westerfjell Kalstad og ett av helseykepleier Gry Kristin Holden. I bakgrunnen vises elever som sitter i amfiet

Mandag møtte elever i ungdoms- og videregående skole opp til et nytt skoleår, og en hverdag som fortsatt er annerledes enn vi skulle ønske. Verden står midt i en alvorlig pandemi, som vi jobber sammen om for å bekjempe – i alle land. Også her i Røros må vi alle være med på denne dugnaden.

Vi må være tilgjengelig for ungdommene våre

Vi er opptatt av å være tilgjengelig for ungdommene på Røros. Denne uka drar vi derfor ut på skolene for å treffe ungdommene. Mandag fikk elevene på Røros videregående skole besøk av kommuneoverlege Anne Lajla Westerfjell Kalstad og Gry Holden som er helsesykepleier på videregående. Elevene på ungdomsskolen fikk også besøk denne uka, av Bjørg Todalshaug og Elisabeth Undhjem fra helsetasjonen. Elisabeth Undhjem er helsesykepleier på ungdomsskolen.

– Det er to viktig grunner til at vi gjør dette, sa Anne Lajla Westerfjell Kalstad til elevene. – Den ene er at ungdommene skal vite hvem vi i helsetjenesten er, og at de kan komme til oss når de har spørsmål og når de trenger hjelp. Den andre grunnen er at vi også trenger ungdommenes hjelp til å hindre at koronaviruset sprer seg.

Vi vet at ungdommer er utrolig flinke til å lære nye ting, derfor er vi sikker på at dette skal gå bra for dem. Men det er viktig at vi og alle andre voksne i lokalsamfunnet hjelper ungdommene slik at de også kan ta trygge valg i den situasjonen vi står i.

Hvordan påvirker korona hverdagen til ungdommene våre?

Det fins bare to måter å bli kvitt denne pandemien. Den ene er at vi får en vaksine, slik at alle blir immune. Det har vi ikke enda, og det vil ta tid å utvikle den.

Det eneste alternativet vi har nå er å hindre viruset fra å spre seg fra et menneske til et annet. For å få til det må vi gjøre ting på en annen måte enn vi er vant til.

– Jeg vet at det kan være vanskelig å få til, men jeg er sikker på at det er noe dere får til, sa Anne Lajla til elevene på videregående skole. – Dere må øve dere på å stå 1 meter fra hverandre, og å si nei til de ekstra personene som ønsker å komme på festen. – Hjelp hverandre med dette. Ring en voksen hvis det virker vanskelig, ring meg også ved behov, var budskapet hennes.

De fire rådene ungdommene fikk med seg på mandag er de samme som vi alle må følge:

• Stå en meter fra hverandre, ikke ta på hverandre.
  • Vask hendene dine hele tiden, bruk sprit.
  • Ikke gå ut når du er syk.
  • Vær maks 20 stykker sammen på fest.

Vi ønsker alle et godt skoleår

Vi ønsker ungdommen lykke til med skoleåret og lykke til med smittevernet! Vær et forbilde for hverandre og for de yngre elevene. Ikke vær redd for å ta kontakt med oss hvis dere trenger hjelp.

Portrettfoto av Gry Kristin Holden som står foran amfiet der ungdomselever sitter.

Gry Kristin Holden er helsesykepleier på videregående skole. Hun er der for dere når dere trenger hjelp eller har spørsmål.

Portrettfoto av Anne Lajla W. Karlstad som står foran amfiet der ungdomselever sitter.

Anne Lajla Westerfjell Kalstad er kommuneoverlege i Røros. Dere kan alltid ringe til oss hvis dere trenger hjelp.

Foto: Røros kommune / Jan Roger Wold