Aktuelt, Nyheter

Kan du klare deg selv i tre døgn – hvis strøm og vann blir borte?

Illustrasjonsfoto du er en del av Norges beredskap. Foto: Gaute Gjøl Dahlen/DSB

28. oktober startet en landsdekkende arbeidsuke med fokus på egenberedskap

Vær beredt
Vi er helt avhengig av strøm for å klare oss i hverdagen. Hvis det oppstår uventede situasjoner er  det lurt å være forberedt.  Med et lite reservelager av det du er mest avhengig av – vann, mat, medisiner og varmekilder – er du bedre rustet for å klare deg selv noen dager.

Det er flere forhold som gjør at det kommer egenberedskapsråd til befolkningen nå. Mer ekstremvær er blant de viktigste årsakene. Ekstremvær kan føre til bortfall av kritisk infrastruktur, som for eksempel strøm, vann og mobilnett.

Slik kan du dekke grunnleggende behov i tre døgn
De grunnleggende behovene som må dekkes de første tre døgnene av en krise er varme, drikke, mat, legemidler, hygiene og informasjon.
Har dere det mest nødvendige på plass slik at dere kan klare dere selv i minst tre dager, er dere rustet for å komme dere gjennom de fleste kriser.

Under finner du en liste med forslag til hva som kan være lurt å ha tilgjengelig:

Forslag til eget beredskapslager
• 9 liter vann per person
• to pakker knekkebrød per person
• en pakke havregryn per person
• tre bokser middagshermetikk eller tre poser tørrmat per person
• tre bokser med pålegg med lang holdbarhet per person
• noen poser tørket frukt eller nøtter, kjeks og sjokolade
• medisiner du er avhengig av
• ved-, gass eller parafinovn til oppvarming
• grill eller kokeapparat som går på gass
• stearinlys, lommelykt med batterier, parafinlampe
• fyrstikker eller lighter
• varme klær, pledd og sovepose
• førstehjelpspakke
• batteridrevet DAB-radio
• batterier, batteribank og mobillader til bilen
• våtservietter og desinfeksjonsmiddel
• tørke-/toalettpapir
• litt kontanter
• ekstra drivstoff og ved/gass/parafin
• rødsprit til oppvarming og matlaging
• jodtabletter (til bruk ved atomhendelser)

Du er en del av Norges beredskap
28. oktober startet egenberedskapsuka 2019 i hele landet, og målet er å øke vår kunnskap om egenberedskap slik at flere gjør fornuftige forberedelser.
Når samfunnet rammes av en stor hendelse eller krise, må hjelpen først ut til de som trenger det aller mest. Jo flere av oss som er i stand til å ta vare på oss selv og hjelpe de rundt oss ved en hendelse, jo bedre rustet står vi som samfunn.

Rådene er utarbeidet av DSB (Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap), og du kan lese mer på https://www.sikkerhverdag.no/