Blog

Aktuelt, Bygge og bo, Nyheter, Næring, Politikk, Verdensarv Røros

Fyrverkeriforbud i Røros sentrum, men felles fyrverkeri til glede for alle

Illustrasjon med et kart over Røros sentrum som viser forbudssona for fyrvekreri, og et foto av et fyrverkeri med røroskirka i bakgrunnen.

I den verneverdige trehusbebyggelsen i Røros sentrum er det forbudt å skyte opp fyrverkeri. Derfor blir det også i år et flott fellesfyrverkeri som kan sees fra og rundt sentrum.

Hvor og når er det forbudt å skyte opp fyrverkeri?

I den verneverdige trehusbebyggelsen i Røros sentrum er det totalforbud mot fyrverkeri, for å beskytte den vernede trehusbebyggelsen i Røros Bergstad. Forbudet gjelder innenfor forbudssona på bildet til slutt i denne artikkelen. Det er kommunestyret som har vedtatt forbudet mot fyrverkeri.

Utenfor forbudssonen kan du bare skyte opp fyrverkeri på nyttårsaften og kun fra klokken 18 til klokken 2. Alle andre dager og tidspunkter er det forbud mot privat oppskyting av fyrverkeri. Les forskriften om håndtering av eksplosjonsfarlig stoff.

Dropp eget fyrverkeri – årets oppfordring til alle

I år oppfordrer vi alle til å ikke skyte opp fyrverkeri selv. Dette er et bra tiltak for å begrense brann- og skaderisiko, minske miljøpåvirkningen og det gjør det lettere for kjæledyr som blir skremt og stresset av lyden av fyrverkeriet.

Ønsker du likevel å skyte opp fyrverkeri selv? Da oppfordrer vi om:

  • å bare skyte opp på nyttårsaften, i tidsrommet fra klokken 23.00 til 01.00
  • det skal skje utenfor forbudssonen

Vi ber deg også om å være forsiktig når du bruker fyrverkeri:

  • Les bruksanvisningen nøye før du går i gang.
  • Hold god avstand under oppskyting.
  • La en edru person ta seg av oppskytningen. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen.

Det er viktig for oss at alle skal ha en god og trygg opplevelse av nyttårsfeiringen, og oppfordrer alle om å følge disse anbefalingene.

Felles fyrverkeri på nyttårsaften

Vi oppfordrer alle til å se det felles fyrverkeriet som skytes opp bak Storstuggu klokka 24.00. Fyrverkeriet er et flott syn å se på fra avstand. Vi anbefaler å gå ut å se det fra der du er – i Røros sentrum, eller boligområdene og hyttefeltene rundt sentrum.

Felles ansvar for en trygg og sikker nyttårsfeiring

Brannsjef Frode Skogås er svært opptatt av både brannsikkerheten og sikkerheten for folk. Bakgrunnen for at vi startet med felles fyrverkeri, er fyrverkeriforbudet i Røros sentrum. Han er derfor glad for at det er RørosTeknikk, med utdannede pyroteknikere, som har ansvaret for selve oppskytinga.

– Felles fyrverkeri i Røros sentrum har i flere år vært en suksess, og vi vet at det er knyttet store forventninger til fyrverkeriet på nyttårsaften. Det er likevel ikke til å komme fra at fyrverkeri kan gi katastrofale konsekvenser hvis det ikke foregår i kontrollerte former. Når fagfolk står for oppskytinga er både mennesker og hus trygge, sier Skogås.

Ikke felles fyrverkeri uten støtte fra private aktører

Det er ikke mulig å finansiere felles fyrverkeri over kommunens driftsbudsjett. For å få til dette må private aktører bidra sammen med kommunen.

Vi er svært glade for at Røros Hotell og Bergstaden vel er med oss på spleiselaget for årets nyttårsfyrverkeri. Som tidligere år bidrar RørosTeknikk med oppskyting. Har din bedrift lyst til å være med på laget? Kontakt: frode.skogas@roros.kommune.no

Sammen støtter vi opp om et viktig tiltak for brannsikkerheten i Røros Bergstad – og gir innbyggere og tilreisende en flott opplevelse inn i det nye året.

 

Vi ønsker alle et riktig godt nytt år!

Kart over Røros sentrum som viser hvor det er forbudt å sende opp fyrverkeri.

Kartet viser hvor det er forbudt å sende opp fyrverkeri i Røros sentrum.

X