Aktuelt, Koronavirus, Kultur, idrett og fritid, Nyheter

Fjellet lå i tider lange, tyst og øde natt og dag

Program for 17. mai bergstaden Røros

Årets 17. mai-komite på Røros kunne valgt å la den lille rare byen på fjellet ligge tyst og øde selv på nasjonaldagen i koronaåret 2020, men i stedet har de brettet opp ermene og lagt mye jobb i å lage en helt spesiell feiring som de håper vil stå som et vakkert minne i – ja, nettopp – tider lange!

Buss for tog?

Årets 17. maikomite for Bergstaden Røros kan forsikre oss om at det ikke blir buss for tog, selv om det blir et vesentlig annerledes tog enn vanligvis. Årets tog vil gå akkurat like mange meter som før, det starter på Malmplassen som alltid, og ender samme sted etter å ha snirklet seg den vanlige ruten gjennom de vakre, vårkledde gatene i vår kjære bergstad. Forskjellen denne gang er at toget starter litt tidligere og består av langt færre personer enn tradisjonen tilsier. Noen av de lokale speiderne, komiteen, og Røros janitsjarorkester utgjør årets kortesje. Smittevernreglene sier at ikke fler enn 50 personer kan samles på ett sted, og med de ovenstående er den grensa nesten nådd. Det betyr at man beklageligvis ikke kan tillate at folk «henger seg på» eller samles i gatene, men komiteen oppfordrer sterkt til at alle som bor i husene langs ruta står på trappa si eller henger ut gjennom vinduene og bidrar til lydnivået i gatene som aldri før.

Toget, og selvsagt de som følger komiteens oppfordring, vil bli filmet. Filmen vil bli fritt tilgjengelig når den er ferdig produsert.

Familieshow i Storstuggu – på stream

Det er flere tradisjoner man ikke tuller med på Røros 17. mai, og en av dem er familieshowet i Storstuggu. Heldigvis lar det seg gjøre å lage dette også i år, om enn på en noe annerledes måte. Gjennom å strømme et tilpasset familieshow live fra Storstuggu, håper komiteen å kunne nå de aller fleste i Røros kommune. En annen positiv side ved dette er at hyttefolk og utflyttede rørosinger også vil kunne oppleve dette på samme vilkår som de som bor her.

Det blir både direkteinnslag og opptak fra tidligere på dagen (inkludert toget), samt dekning av lokale arrangementer i Brekken og Glåmos. Innholdet sys sammen av programlederne Aina Sandnes Røste og Harald Hauge, som inntar sofaen i peisestua i vårt flotte kulturhus. Hvordan publikum kan få tatt del i dette vil bli behørlig bekjentgjort på både digitale og fysiske medier i dagene frem mot nasjonaldagen.

Skal vi spleise? Lokalverdi.no

Selv om veldig mange stiller opp på dugnad forventer vi ikke at bedrifter og personer som har medieproduksjon som en av sine hovedinntektskilder skal gjøre dette gratis. Selv om lokalt næringsliv og Røros kommune bidrar økonomisk, håper 17. maikomiteen at du som elsker Røros også kan være villig til å bidra til at vi alle får den feiringen vi fortjener.

Jeg vil spleise – hva gjør jeg?
  • Gå til lokalverdi.no/roros
  • Velg 17. mai-arrangementet
  • Fyll inn beløpet du ønsker å bidra med
  • Velg om du vil betale med Vipps eller kort

Et eventuelt overskudd vil være med på å sikre at neste års komite får arrangert en heidundrende 17. mai-feiring når situasjonen forhåpentligvis er mer normal enn i år.

Programmene for bergstaden Røros, Brekken og Glåmos finner du her: 17. mai i Røros kommune

Tekst: 17. maikomiteen i bergstaden Røros