sort-hvitt-bilde av en person som holdet ett grått ark med et hvitt spørsmålstegn foran ansiktet

Har du mistanke om smitte?

Hvis du har symptomer på luftveisinfeksjon er det viktig at du holder deg hjemme. Ikke møt opp på legesenteret uten avtale.

Tror du at du har symptomer på koronaviruset kan du ta koronasjekken før du ringer lege. På Helsenorge finner du også informasjon om korona.

Når skal du ringe lege?

• Hvis du er syk og trenger legehjelp, eller har behov for individuell helserådgivning.
  • Hvis du har feber, hoste, tung pust eller har mistet smaks- eller luktesansen.
  • Hvis du har vært i kontakt med noen som er bekreftet smittet med covid- 19 (koronaviruset).
  • Hvis du har reist i land med mye pågående smitte, eller land som som har blitt endret fra “grønt” til “rødt”, innen 10 dager etter hjemkomst.

Du kan kontakte fastlegen din på telefon eller elektronisk via helsenorge.no.

Du skal testes i den kommunen du er når du blir syk

Hvis du oppholder deg i Røros kommune når du blir syk, skal du ringe Røros legesenter. Dette gjelder både innbyggere og deg som besøker Røros i forbindelse med ferie eller arbeid.

Du kan bestille time for å ta koronatest hos Røros legesenter:

Når skal du ringe legevakt eller nødnummer?

Du skal bare ringe legevakt eller nødnummer hvis du trenger akutt legehjelp.

Hvem blir testet for koronaviruset (covid-19)?

• Alle med nylig oppstått luftveisinfeksjon, feber, hoste, tung pust eller har mistet smaks- eller luktesansen.
  • Alle som kan ha blitt smittet med covid-19. Enten fordi du har hatt nærkontakt med noen med mistenkt eller påvist smitte, eller fordi du har vært på reise i land med mye smitte de siste 10 dagene.
  • Hvis du faller utenfor de to gruppene over, kan du du bli testet etter en vurdering av lege.

På Røros legesenter følger vi de nasjonale retningslinjer for testing, som gjelder fra 12. august 2020.

Jeg har ingen symptomer, bør jeg testes for sikkerhets skyld?

Hvis du har vært på reise i områder med mye smitte, eller vært i kontakt med noen som har fått påvist covid-19, kan du ta kontakt for å ta en test.

Dersom du ikke har symptomer og ikke er kjent smitteeksponert, skal en positiv prøve bli bekreftet med ny test. Det vil si at du må ta testen to ganger.

Hvem er det som bestemmer om jeg skal testes eller ikke?

Det helsepersonellet som svarer i telefonen på Røros legesenter, eller vakthavende lege, som bestemmer hvem som skal testes.

Må jeg i karantene?

Her får du råd og informasjon om karantene og isolasjon

Har du andre spørsmål om korona?

Da kan du: