Aktuelt, Bygge og bo, Kultur, idrett og fritid, Nyheter

Setter fokus på brannsikkerhet i hytter og fritidsboliger

Illustrasjonsfoto setter fokus på brannsikkerhet i fritidsboliger

Holtålen, Os, Røros og Tydal brann- og redningstjeneste skal i løpet av en femårs periode utføre feiing av skorstein og tilsyn av fyringsanlegget i alle fritidsboliger som ligger i rimelig nærhet av vei.

Fra 2016 ble det innført en ny forskrift om brannforebyggende tiltak, som krever at det skal gjennomføres tilsyn og feiing av hytter og fritidsboliger over hele landet. Statistikk viser at det er en økende tendens med brann i fritidsboliger, og at årsaken til brannen ofte kan føres tilbake til fyringsanlegget.

Forebyggende arbeid
Virksomhetsleder for brann- og redningstjenesten, Frode Skogås, bekrefter at denne tendensen også stemmer i våre fire kommuner. Skogås er derfor glad for at den nye forskriften setter fokus på brannsikkerhet i fritidsboliger. Spesielt understrekker han viktigheten av tilsyn med fyringsanlegg. Under tilsyn av fyringsanlegg kontrollerer feieren at montering og tilstand til ildsted, pipe og brannmur er forsvarlig. Dette er dermed viktig forebyggende arbeid for å hindre brann.

– I alle sammenhenger er forebyggende arbeid samfunnsøkonomisk. Vi ser at hytter og fritidsboliger brukes mer og over lengre perioder nå enn tidligere. Det er derfor viktig at det blir satt fokus på brannsikkerhet og forebyggende arbeid på samme måte som i primærboliger.

Tilsyn og feiing på fritidsboliger i løpet av en femårs periode
Tilsyn og feiing av fritidsboliger vil utføres områdevis og innenfor gitte tidsrammer i alle fire kommunene. Det er kommunen som fastsetter gebyret for sin kommune som kan variere fra kommune til kommune, men gebyret er fastsatt ut fra selvkostprinsippet.

Hjelp oss å registrere din fritidsbolig
Alle eiere av fritidsbolig i Holtålen, Os, Røros og Tydal kommuner får i løpet av kort tid brev fra brann- og redningstjenesten med nærmere informasjon om tilsyn og feiing av sin fritidsbolig. For å kunne planlegge gjennomføringen, trenger vi hjelp og ber derfor alle eiere av fritidsbolig om å registrer seg ved hjelp av vårt registreringsskjema for fritidsbolig.