Aktuelt, Bygge og bo, Natur og miljø, Nyheter

Pilotprosjekt: Røros kommune og Fretex søker single sokker

Til tross for god innsamlings - og returordninger er det fortsatt flere kilo tøy som havner i restavfallet. Det ønsker Fretex og Røros kommune å gjøre noe med i det nye pilotprosjekt

Røros kommune og Fretex har startet opp et ettårig pilotprosjekt med en felles målsetning: null tekstiler i restavfallet.

Røros kommune er først ute med Fretex sitt to-posesystem. Med det nye posesystemet kan du levere tekstiler både til gjenbruk og til gjenvinning. Vi vil altså ha klær som både er hullete og slitt.

Tidligere i høst ble daglig leder i Fretex Midt-Norge ,Tanja Holmen, Rådmann Bernt Tennstrand og øvrig administrasjon enige om å starte opp et pilotprosjekt for å minimiere teksil i restavfallet.

-Vi har tro på at flere blir med på sorteringsdugnaden når man får god informasjon, og tilbudet er godt tilgjengelig, sier prosjektansvarlig i Fretex Håkon Johnsen og prosjektleder i Røros kommune Hanne Bryde.

Avdelingsleder i uteseksjonen, Kristian Horten, viser frem to-posekonseptet.

Innsamlingsbokser og to typer poser
Fretex og FIAS har allerede i dag en avtale om utplassering av innsamlingsbokser. De er meget godt brukt, og tømmes hver fjortende dag. Vi vil i tillegg levere ut innsamlingsposer, der en av posene er oransje for gjenvinning av tekstiler og en hvit pose for tekstiler til gjenbruk.

Vil ha singelsokker
Én av fire kaster sokken om den mangler partneren sin, mens to av tre gjør det samme med ødelagte klær, viser fersk undersøkelse. Kun fire prosent leverer sokken til gjenvinning. Det er både sløseri og unødvendig.

Røros kommune og Fretex søker hullete singelsokker.

Fretex mottok i 2016 over 16 tusen tonn tekstiler. Samtidig kastes mellom 40-50 tusen tonn klær i restavfallet, eller omtrent 250 millioner t-skjorter. Halvparten av dette kunne vært gjenbrukt, mens det resterende kunne blitt materialgjenvunnet. At hver nordmann kaster omtrent fire bæreposer med klær årlig, er alt for mye. Fretex jobber hardt for å snu kastetrenden, og oppfordrer alle til å også levere inn slitte, hullete klær og tekstiler.

Hullete sokker blir til isolasjon og pussefiller
Mange tror at man kun kan levere hele plagg, men det stemmer ikke. Fretex tar imot alt av tøy og tekstiler, så lenge det ikke er fuktig. Fretex jobber hver dag for å bidra til et bedre miljø og en mer bærekraftig klode, blant annet via målet om å være høyt oppe i den såkalte avfallspyramiden. Det vil  si at mest mulig av det som kommer inn via deg som forbruker skal gjenbrukes. Det som ikke egner seg for gjenbruk gjenvinnes, og benyttes til for eksempel redesign og pussefiller. Resten går til energigjenvinning.

Alt som leveres til Fretex kommer derfor til nytte på en eller annen måte på et eller annet sted.

Sortering er gøy og miljøvennlig!

Måler tekstilmengden gjennom året
I dag henter Fretex i gjennomsnitt 2,5 tonn fra Røros hver måned. Nå øker vi innsamlingskapasiteten. Vi ønsker å vite hvordan dette går, om flere leverer tekstilene sine, og Fretex vil derfor rapportere mengde tøy til Røros kommune hvert kvartal. Fretex og Røros kommune skal også møtes jevnlig for å vurdere tilbudet.

Om Fretex
Fretex tar imot klær, sko, tilbehør og tekstiler i innsamlingsboksene, i Fretexposen og i alle landets Lindex-butikker. Bøker, småmøbler, sportsutstyr, bilder, glasstøy mm kan leveres i Fretex sine butikker. Flere steder i landet henter Fretex møbler. 78 % av klærne som gis til Fretex går til gjenbruk, 20 % til materialgjenvinning og 2 % til energigjenvinning. Klærne blir solgt i Fretex sine butikker, eksportert og delt ut via Frelsesarmeens sosiale arbeid.

Visste du at…

Slik sorteres innsamlede tekstiler.

• Apropos singelsokker – de fleste lar sokken ligge til de finner en ny partner, mens én av ti har stålkontroll på sokkene sine, og har aldri opplevd at den ene sokken har forsvunnet. Tro deteller ei!
  • Å kaste tekstiler i restavfallet er å sløse? Tekstilene blir da energigjenvunnet, men før det kan de både gjenbrukes og materialgjenvinnes.
  • Det kan for eksempel lages ny trå og isolasjonsmateriale av brukte tekstiler?
  • Gjenbruk er det beste for miljøet? Men når klær er så slitt og ødelagt at de ikke kan gjenbrukes, er gjenvinning bra?

Med utgangspunkt i veikartet til den sirkulære økonomien er vi fremover avhengige av å samarbeide om å få størst mulig trøkk øverst i avfallspyramiden (ressurspyramiden).